Thursday, March 31, 2005

Kasvishampurilainen

Hampurilainen sinänsä lienee pohjoisamerikkalaisen sivilisaation suurimpia saavutuksia. Erittäin tiivis pakkaus, joka periaatteessa sisältää kaikki samat ainekset kuin oikea ateriakin. Logistisesti äärimmäisen tehokas, pihvi tulee yhdestä tehtaasta, sämpylä toisesta ja niin edelleen. Nk. ravintola toimii sitten pelkkänä kokoonpanolinjana.

Tässä blogissa huomiomme kiinnittyy kasvishampurilaiseen, tuohon usean grillin ainoaan "kasvisruokaan".

Kasvishampurilainen on yleensä hampurilaisen muotoinen, sisältää pääasiassa samoja elemettejä, sämpylän, sipulia, ehkä kurkkusalaattia sallatinlehden tai kioskinpitäjän innostuessa vaikkapa ananasrenkaan. Erona hampurilaiseen on kuitenkin se, että kasvishampurilaisessa pihvi on korvattu kasvis,juures,ym "pihvillä".

Kasvispihvi on pseudomorfoosi. Liha on varsin proteiinipitoista, ja näinollen varsin vaatimattomankin kokoinen palanen lihaa saattaa riittää näläntunteen poistamiseksi. Kasviksia taas syödään suuria määriä, josta syystä kasvisruuat ovat yleensä myöskin muodoltaan erilaisia kuin liharuuat.

Kasvispihvi, tai kasvishampurilainen tuskin koskaan ovat kenenkään normaalikokoisen kasvissyöjän ruokahalua tyydyttäneet.

MTV

Music Television oli alkuaikoinaan äärimmäisen tärkeä kulttuurivaikuttaja, tärkein syy musiikkivideon kehittymiselle nykyiseen muotoonsa.

Merkillistä on kuitenkin se, mitä kanavalla näytetään tänäpäivänä. Rap artistit eivät rappaa, vaan kunnostavat autoja. Rullalautailijat urpoilevat viidakossa, tai tekevät piilokameraohjelmia. Jos musiikkivideoita jossain välissä näytetään, niin erittäin suppea valikoima soittolistavideoita, mainosgrafiikoiden ja kilpailuiden vilistäessä ruudulla.

Jotkut MTV:n ohjelmat ovat sinänsä varsin viihdyttäviä, mutta niiden muoto on omaksuttu perinteisestä TV toiminnasta. Luontodokumentti on luontodokumentti, riippumatta siitä miten paljon siinä hölmöillään. Monet ohjelmat sinänäsä ovatkin perinteisen TV toiminnan kannalta virkistäviä, ja laajasti jälleenmyytyjä ympäri maailmaa.

Samalla kuitenkin kanava itsessään on luutunut yhdeksi perinteisistä suurista TV kanavista, ja samalla kääntänyt selkänsä musiikkivideolle. Musiikkivideo vaatisi erityishuomiota kehittyäkseen itsenäiseksi taiteen tai viihteen lajikseen.

Monday, March 28, 2005

Analogimallintava syntetisaattori


Analogimallintava syntetisaattori on digitaalinen soitin joka on omaksunut käyttöliittymäkseen analogisen syntetisaattorin toimintaperiaatteen.

Periaate on sinänsä järkevä, ovathan monet analogiset käyttöliittymät sinänsä varsin toimivia. Ne ovat kuitenkin aikoinaan muotoutuneet analogisten soittimien ehdoilla, ja liian innokas mallintaminen estää innovatiivisten nimenomaan digitaalisen äänentuotannon ehdoilla rakennettujen soittimien syntymisen.

Haluatko miljonääriksi

Näin tänäaamuna televisiossa haastattelun, jossa Lasse Lehtinen entisenä Haluatko Miljonääriksi ohjelman juontajana kertoi kyseisen ohjelmaformaatin rakenteesta.

Ohjelma perustuu kuulemma klassiseen kreikkalaiseen draaman rakenteeseen. Alussa on auvoista ja rauhallista, sitten rauhan rikkoo kysymys, ja kaverille kilauttaminen vertautuu jumalalliseen väliintuloon.

Kyseinen ohjelma ei toki ole ainut esimerkki näennäiskreikkalaisiin kaavoihin kangistumisesta, mutta toistaiseksi kauimpaa haettu.

Monday, March 14, 2005

siideri

Oikeastaan suurin osa tänäpäivänä myytävistä suomalaisista siidereistä on pseudomorfoottisia. Siideri on omenoista käytetty mieto alkoholijuoma, nämä ovat kaikki hyvin kummallisilla esansseilla maustettuja limsan ja alkoholijuoman välimuotoja.

Lisätietoja wikipediasta.


Joo, että ananaspäärynä siideriä, ja vielä ilman sokeria. Joskus hesarissa oli juttu jossa toimittaja tivasi panimon edustajalta miten siideriä tehdään ilman sokeriam saamatta tietenkään mitään järkevää vastausta.


Mikä ______ cool melon.

Plussapuolella täytyy tietenkin mainita, että makeat ja esanssiset maut ovat kohdeikäryhmänsä mieleen, niin ja Move siiderille Sigue Sigue Sputnik yhtyeen musiikin käytöstä mainoksissaan.

Friday, March 11, 2005

saarioisten einespitsa

Pitsan muotoinen, sisältö jotain täysin muuta. Tavoittelee välimerellisyyttä, suomalaisen laitoskeittiön perinteeseen jumittuen.



Periaatteessa ihan kelpo einestä, parhaimmillaan syötynä kylmänä esim metromatkan aikana. Ei kuitenkaan muistuta pitsaa, ei maultaa, koonstumukseltaan, tuoksultaan, tai miltään muultakaan sisällölliseltä kannalta tarkasteltuna.

taustaa

Lainaus Oswald Spenglerin kirjasta "Länsimaiden perikato" luvusta "Arabialaisen kulttuurin probleemia: historialliset pseudomorfoosit

Käsite

"Mineraalin kiteet ovat suljettuina kivikerrokseen. Syntyy halkeamia ja rakoja; vesi tihkuu läpi ja huuhtoo vähitellen kiteet pois, niin että vain niiden ontto muoto jää jäljelle. Myöhemmin sattuu vulkaanisia tapahtumia, jotka särkevät vuoristoa; hehkuvat massat pulppuavat sisään, kovettuvat ja kristalloituvat jälleen. Mutta ne eivät voi vapaasti valita muotoaan, vaan niiden on täytettävä jo valmiina olevat muodot. Näin syntyy väärennettyjä muotoja: kristalleja, joiden sisäinen struktuuri on ristiriidassa ulkonaisen rakenteen kanssa, kivilaji jonka esiintymistapa on outo. Minerologit nimittävät tätä ilmiötä pseudomorfoosiksi.

Historiallisella pseudomorfoosilla tarkoitan tapauksia, joissa vieras vanha kulttuuri lepää niin voimakkaasti uuden kotoisen kulttuurin maaperällä, ettei tämä pysty hengittämään eikä pääse puhtaiden omien ilmaisumuotojensa kehittämiseen tai edes itsetietoisuutensa täyteen kukoistukseen. Kaikki mikä nousee varhaisen sielullisuuden syvyydestä, valetaan vieraan elämän onttoihin muotoihin. Nuoret tunteet jähmettyvät vanhenevissa teoksissa, ja sen sijaan että kehityttäisiin omassa muodostamisvoimassa, kasvaa vain suunnaton viha etäistä valtaa kohtaan."