Thursday, October 27, 2005

Erkkopenetraatio

Aatos Erkon luotsaama Sanoma WSOY on viimeaikoina ollut liikkeellä aivan uusin haastein. Ensin yhtiö osti itselleen katu-uskottavuuden Radio Helsingin hankinnan myötä, asian jota se turhaan oli vuosia yrittänyt saavuttaa NYT-liitteen kautta.

Seuraavaksi tunkeuduttiin ihmisten arkitodellisuuteen ostamalla Huuto.net, suomen suosituin nettihuutokauppa. Ensimmäisessä haastattelussa Erkon edustaja spekuloi Huuto.netin kautta muudyn tavaran arvoa, ja sitä kuinka suuri osuus siitä jatkossa jää yhtiölle.

Melko ärsyttäviä seikkoja kumpikin. Olen pitkään kuunnellut Radio Helsinkiä, ja tehnyt kauppoja Huuto.net:issä. En oikein pitänyt Erkon soluttautumisesta näille alueille, mutta en ole asiasta viitsinyt kummempaa meteliäkään pitää.

Mielestäni Erkkopenetraatio on kuitenkin nyt mennyt askeleen liian pitkälle. Selaillessani blogilistaa olen jo jonkinaikaa sitten huomannut usean siellä listatun blogin edessä kirjaimet HS, mutta en ole sitten reagoinut asiaan tarkemmin.

Nyt vihdoin havahduin ilmiöön: suomen suurin mediatalo käyttää siekailematta blogi formaattia, ja sen ympärille kasvanutta epäkaupallista alakulttuuria itsensä mainostamiseen. Luulisi että suvereeni valtamedioiden hallinta riittäisi, mutta ilmeisesti ei riitä.

Blogia löytyy aiheesta jos toisesta, on kuukausiliiteblogia, kullttuuriblogia, ja huippuna kaikkein pseudomorfoottisin Retroblogi. Blogiyhteisö tyntyy olevan niin välinpitämätön, kuin kyvytönkin reagoimaan tähänkään uhkaan millään lailla.

Suuryritykset puristavat kaikista uusista formaaeista löysät pois, niin myös blogeista. Blogaajat eivät voi muuta tehdä kuin marista asiasta blogeissaan, mikä vain lisää yritysten saamaa ilmaista mainostilaa.

Joten tämäkin viesti siis loppupeleissä vain hyödyttää Erkkoimperiumia. Kuluttajalle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin tyynenä odottaa millä elämänalueella erkkopenetraatio etenee seuraavaksi.

Friday, October 14, 2005

Museon valtaaminen


Kiasmassa on vielä muutaman päivän esillä nuorisokulttuuriaiheinen näyttely nimeltään "ensin valtaamme museot".

Valtaaminen on hyvä brändi. Siihen sisältyy kapinaa, vähän niinkuin "Rock and roll", mutta poliittisempi. Termin käyttäminen ei kuitenkaan ole täysin ongelmatonta: valtaamiseen määritelmällisesti sisältyy tilan ottaminen haltuun väkisin.

Kuratoidussa näyttelyssähän tila on päinmvastoin tarjottu siellä tapahtuvalle toiminnalle, oli sitten kyseessä vaikka rullalautailu tai graffitimaalaus.

Kun itse kävin näyttelyssä, oli se vetänyt paljon nuorta yleisöä. Hyvä saavutus sinänbsä, vaikka ilmaispäivä olikin. Nuorisoa on varsin vaikea vetää korkeataiteiden pariin.



Kuitenkin väkisin tulee mieleen, mitä jos museo todella vallattaisiin, esimerkiksi museon pihan kesäksi vallanneiden mustahuulinuorien toimesta. Hehän tarvitsevat nyt sisätilaa juopottelulle ilmojen viilentyessä.

Museoiden valtaaminen omille taideteoksille on myöskin Englannnissa nouseva trendi.
Banksy esimerkiksi on toimittanut teoksiaan luvatta useisiin suuriin museoihin niin kotimaassaan, kuin Ranskassa ja Yhdysvalloissakin.

Hänen haastattelunsa tuntuu ainakin varsin houkuttelevalta:

"how did you put up the works without being noticed by guards or
other visitors? was it easy?"
"As a graffiti artist its harder to paint subway trains in New York these
days than it is to paint your major public exhibition spaces.
You just have to glue on a fake beard and move with the times."

On siis olemassa teoreettinen riski aktuaalisesta museoiden valtaamisesta, silti itseäni ainakin jäi askarruttamaan kysymys: Miksi museot vallaattaisiin ensimmäisenä.

Thursday, October 13, 2005

Suomalaisia makuja suomalaislle


"Kaneliomena, karpalo, mansikka; suomalaisia makuja suomalaisille. Niitä tarjoaa tänä syksynä Suomen Nestlé, kun se tuo markkinoille uudet kauniit herkuttelukotipakkaukset. AINO jäätelö on tarkoitettu tarjoiltavaksi suoraan omasta rasiastaan, joka sopii kattaukseen kuin kattaukseen."

Kuten jo aiemmin valion baaria käsitelleessä jutussa mainitsin, suomen Nestle on valinnut pseudomorfoosin tien taistelussaan suomalaisten kuluttajien mielistä ja sydämistä. Ilmeisen hyvällä menestyksellä. Nestle yritti turhaan vuosikausia työntyä suomena markkinoille kansainvälisillä brändeillään. Suomessa ostetaan Valion ja Ingmanin jäätelöä, muille jää vain marginaalit.

Nyt kun Valiojäätelö on Nestlen brändi, tuotteet ovat korostetun suomalaisia. Nimet ovat suoraan kalevalasta ja mainosgrafiikat kansallisromanttisesta taiteesta. Mausta ei ole kokemusta, mutta yhtiön kuvaus "suomalaisia makuja suomalaisille" kuulostaisi suomalaisen yhtiön suusta jo kansankiihotukselta.

"- Uusi herkuttelujäätelöperheemme on suomalainen jo kalevalasta tuttua nimeään myöten. AINO jäätelöt on tehty suomalainen makumaailma mielessä pitäen. Siksi mauiksi on valittu muun muassa mansikkaa, kaneliomenaa ja raikkaankirpeää karpaloa, kertoo jäätelöryhmän markkinointijohtaja Liisa Pietarinen."

Taitaa nestlen suomettamisyksikkö nyt kärsiä ylikunnosta. Jos jäätelöhylly pysyisi staattisessa tilassa, suomen kansa hyvin nopeasti unohtaisi kuka minkäkin merkin omistaa. Tämäntyypppinen kikkailu väistämättä alleviivaa tuotemerkin ulkomaisuutta.

Monday, October 10, 2005

Haluatko epäjumalankuvaksi


Lainaus englanninkielisestä wikipediasta:

"Idol: The term idol (derived from Greek eid-, videre, to see. Also related to eidos, a figure and eidea, an idea or imagination) Greek eidolon: Something visible but without substance, a hollow form."

"In religion, originally not used in Holy Scripture, Josephus the Jewish historian later used the term to mean man-made worshipped articles; their worship is called idolatry the worship of hollow forms. In the New Testament it is used to refer to heathen gods and their images and only found in Luke-Acts and certain Pauline epistles."

Jumalanpalvominenhan on out, sehän on sinänsä vanha juttu. Kiinnostavaa sensijaan on se että epäjumalankuvan (engl idol)palvonnan sijasta, tai vähintään lisäksi, haluamme kaikki tulla sellaiseksi.

Eikä siinä mitään, ajat muuttuu, tavat muuttuu ja niinedelleen.
Tsekatkaa vaikka Extreme elvis, tai älkää tsekatko jos ette pidä lihavista alastomista miehistä.

Thursday, October 06, 2005

Itähelsinkiläionen Hip-Hop-kupletti


Eräs ystäväni ehdotti joskus aiemmin pseudomorfoosiblogin käsiteltäväksi Notkea rotta nimistä hiphop projektia. Kyseinen projekti onkin ollut pseudomorfoosiblogin jatkuvassa erityistarkkailussa. En ole toistaiseksi kuitenkaan uskanltanut siitä kirjoittaa.

Syynä hitaaseen lähestrymiseeni on ollut lähinnä kulttuurimorfologinen varovaisuus: muoto-opilliset metodit kun soveltuvat huonosti nuorisokulttuureiden seurantaan, ne eivät ole muodossa vaan lähinnä virtaavat. Myöskään väärentyneiden muotojen löytäminen ei ole kovin helppoa, johtuen siitä ettei mitään aitoja tai alkuperäisiä muotoja ole olemassakaan. Kaikki syntyy loputtomista lainausten ja simulaatioiden kerroksista.

Rotan tuotannossa uudehko Amerikkalainen muoto, Rap on pakattu erikoisen lähiönäytelmän muotoon: äänessä on joukko Itä-helsinkiläiseen elämäntyyliin liittyviä hahmoja autovarkaista yksinhuoltaja-äiteihin. Uudella levyllä kuullaan jopa poliisivoimien edustajan, ja yhteiskunnan tukipylvään näkökulmaa käsiteltyihin aiheisiin.

Ympäristön kuvailussa on käytetty tarkkuus osoittaa Itä-helsinkiläisen toimintaympäristön varsin syvällistä tuntemusta, ainakin sellaisena kuin me jossain muualla asuvat kuvittelemme.

Notkean rotan Itähelsikiläiskabaree on muodoltaan erikoinen, muttei aivan ainutlaatuinen. Vaikka rapin puolelta ei oikein vastaavia artisteja löydy, niin iskelmästä kyllä.



Itäsuomalainen kuplettikuningas Jaakko Teppo rakensi aikoinaan hyvin samantyyppisen pienoisuniversumin Itäsuomalaisen maalaiselämän ympärille. Itä-Suomessa käsitellään yleisestiottaen samantyyppisiä teemoja kuin itä-Helsingissä: päihteitä, Kansaneläkelaitoksen etuuksia ja siinä sivussa miehen ja naisen välisen suhteen tematiikkaa ja perhettä. Molemmille artisteille on luonteenomaista jälkimmäisen aihepiirin epätavallisen karu ja epäromanttinen lähestyminen.

Aihepiireissä on myös hieman alueellisia eroja: Tepolla painottuu maa-ja metsätalouteen liittyvät kysymykset, Rotalla autovarkauksiin ja pöhisemiseen. Molemmat artistit myöskin rakastavat alueensa pukeutumiskulttuurin yksityiskohtien korostamista: Rotan tuotannossa toistuvana motiivina on karvapilotti, Tepon taas kumiteräsaapas. Molemmilla artisteilla on samansuuntainen fetisismiä lähentelevä suhde näihin nimenomaisiin asusteisiin, Rotalta löytyy jopa karvapilotin merkitystä syvä-analysoiva kappalekin.



Musiikillisesti rotta on selkeämmin Hip-hop-kaavan vanki, Teppo postmodernisti yhdistelee haluamiaan musiikillisia suuntauksia rokista kansanmusiikin eri tyylien kautta eksoottisempiin kaukomaiden tunnelmiin asti. Yhteistä tyylillisesti on tietty karuus ja suoruus asioiden käsittelyssä.

Teppo on itse Itä-suomesta kotoisin, notkea Rotta käsittääkseni itä-Helsingistä. Molemmat ovat kouluttautuneet, Teppo puualan insinööriksi, Rotta opiskelee Helsingin yliopistossa (oliko kirjallisuutta, joku paremmin tietävä voisi tarkentaa).

Molempien artistien musiikkia kuunnellessa tulee väistämättä mieleen kysymys kohderyhmästä: onko tämä jonkin ryhmän musiikkia, joka on tarkoitettu jonkin ryhmän yhteenkuuluvuuden nostattamiseksi, vai kenties tirkistelevää sosiaalipornoa, jossa eksoottisen pienryhmän puuhasteluista lauletaan vouyeristiselle ulkopuoliselle yleisölle.

Vai onko kyseessä nostalgiamusiikki, Tepon kunnian vuosina suomen maaseutu oli juuri muutettu isojen kaupunkien lähiöihin. Ehkä tämäntyyppinen musiikki toi lohtua juurettomalle maaltamuuttajaväestölle. Samalla tavalla nykyään on olemassa hyvin suuri määrä ihmisiä jotka ovat joskus asuneet lähiössä, mutta muuttaneet jossainvaiheessa muualle. Ehkä Notkea Rotta vetoaa nimenomaan tähän ryhmään.

Kysymykseen onko Notkea Rotta lopulta pseudomorfoottinen ilmiö vai ei, en ole vieläkään saanut yksiselitteistä vastausta. Selvää on, että teatteri ja kupletti perinne ovat kahlinneet jossainmäärin kyseisen projektin muotoa.

Toisaalta voi olla että vain teatteri on toteutettavissa oleva muoto katu-uskottavan Gangsta-rapin tekemiseen suomessa, yhteiskuntamme on kuitenkin vielä melko kaukana Amerikkalaisesta esikuvastaan, mitä tulee esimerkiksi sosiaaliseen epätasa-arvoon.

Suosittelen kaikille Notkean Rotan (erityisesti Itä Meidän levy) ja Jaakko Tepon tuotantoa. Erityisesti suosittelen Jaakko Teppoa Notkean Rotan ystäville ja päinvastoin. Ja tietysti itä-Suomalaisille tutustumista itä-Helsinkiin, ja päinvastoin.

Saturday, October 01, 2005

Lehtolaislaista nykäsbloggailua

Sattuipa silmään älkää vittuilko Matti Nykäselle tai tulee puukosta blogi. Nykäshuumorihan on aina hauskaa, mutta tälläkertaa sivun muodon tarkastelu johtaa meidät toiseen melko hiljan ilmestyneeseen blogiin, nimittäin Seppo Lehdon blogiin

Lehto on internetin keskustelupalstoja seuraaville tuttu tavastaan spämmätä pitkiä vuodatuksia copy-paste tekniikalla täysin asiaankuulumattomiin keskusteluihin. Blogosfäärin sääennuste lupaa siis runsaasti sikanautaa jos herra Lehto kotiutuu myös tämän ilmaisukanavan pariin.

Toistaiseksi Lehto ja Nykäsblogit ovat tehty aikalailla perinteisen nettisivun tapaan, voi olla että Lehto vain joutuu käyttämään bloggeria koska ei muualta mielipiteilleen tilaa saa.

Pseudomorfoosiblogi jää seuraamaan tilannetta, lupaamme myöskin tulevaisuudessa käsitellä Lehdon lempiaihetta Karjalakysymysta, liittyyhän siihenkin runsaasti pseudomorfoottisia piirteitä.

Vielä pieni lisäyn näin jälkeenpäin:
Herra lehto tuntuu tosiaan ottaneen tämän blogikirjoittelun vakavasti. Kun muut yleensä perustavat yhden tai muutaman blogin, ja kirjoittavat niihin useita viestejä, on Lehto ottanut strategiakseen perustaa niinpaljon blogeja kuin vaan ikinä ehtii ennekuin palveluntarjoaja sen ymmärtää kieltää.

Jotkut jäänevät hyvinkin lyhytikäisiksi, niinkuin esimerkiksi Mattivanhasblogi. Lehdon blogien kokonaismäärää tuskin muistaa enää Seppo itsekään.

Blogihaku Seposta

Muutamia bongaamiani blogeja:

http://seppolehto.blogspot.com/
http://suursuomalaisuudesta.blogspot.com/
http://suursuomalainen.blogspot.com/
http://petsamosallakuusamokarjala.blogspot.com/
http://rasistituomarit.blogspot.com/
http://timosoini.blogspot.com/
http://tarjahalonen.blogspot.com/
http://mattivanhanen.blogspot.com/ njet novi toze
http://helsingin-sanomat.blogspot.com/
http://miehitetytalueettakaisin.blogspot.com/

Onhan se mukavaa että jollain riittää tarmoa ja vapaa-aikaa, mutta ostaisit vaikka Seppo puikot ja rupeaisit neulomaan.